Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland. Een opinie, een essay, een verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, bomen, de tuin e.d. Keuzes maken, stelling nemen, bewustwording en verantwoording. Satire en/of humor kan een rol spelen.

vrijdag, februari 26, 2016

Bomen rooien tegen allergie is zinloos!




26 februari 2016  Aad van Uffelen
In Stellingwerf 36 elzen gekapt tegen allergie!

De lucht zit vol allergenen, de meeste brengen we er zelf in door productieprocessen, uitlaatgassen, industrie en bouwmaterialen. In veel voedingsmiddelen zitten ook ziekmakende stoffen.
Bekend is ook dat de huisstofmijt en huidschilfers van dieren veel allergie kunnen veroorzaken. Dat de natuur via pollen bij mensen problemen kan geven weten we. Zelf ben ik ook allergisch voor bovenstaande zaken. Een ervaringsdeskundige dus!

COPD, allergie, voorhoofdsholteontsteking, huidproblemen, er zijn verschillende veroorzakers voor, een die vaak vergeten wordt is dat we wel heel erg schoon worden opgevoed. Lekker in de modder of moeder natuur ravotten wordt als vies en ongezond gezien, maar kan wel eens een sleutel zijn voor minder allergieproblemen. Ook E-nummers, kleur- geur en smaakstoffen als toevoeging in voedsel kunnen problemen geven, maar ja, de voedingsindustrie is oppermachtig en een geweldige cashmachine.

En dan lees je dat gisteren in Weststellingwerf alle elzen werden gekapt. In de buurt De Kampen gingen 36 fraaie elzen tegen de vlakte, op zijn ouderwets, de bijl er in! Lost dit hun probleem op, nee!


Welke pollenveroorzakers zijn er?

Van de bomen en planten zijn de windverstuivers de boosdoeners. Deze soorten brengen enorm veel stuifmeel in de lucht zodat de kans op bevruchting groot is, een geniaal systeem. Het zijn vooral de els, hazelaar, berk, wilg, populier, beuk, eik, linde, kastanje en naaldbomen zoals Taxus, den, ceder, Pinus. De grote jongens in pollenproductie. En daarnaast vooral de grassen, want die produceren ook veel pollen, en vergeet niet dat sommige onkruiden en tuinplanten er ook wat van kunnen. Ca. 10 % van de mensen heeft last van pollen.
Alnus glutinosa - els

Alle bomen kappen levert niets op. In Stellingwerf lees je in gemeenteverslagen: de elzen geven overlast, proppen, takken, katjes, stuifmeel bevuilt huizen, auto's en veroorzaken droogte. En de elzen veroorzaken allergie. Ook de groenstroken moeten het ontgelden, rozenstruikjes, stekelplanten die insecten als vliegen aantrekken. En als klap op de vuurpijl veroorzaken de bomen ook nog schaduw.
De vraag is wat woog het zwaarst bij bewoners? Ik denk zelf de overlast van afgevallen bloesem en elzenpropjes, want inderdaad, elzen kunnen heel veel hiervan produceren, maar ja, wel eens een grote populier zien bloeien? Feit is dat de bomen als daders worden gezien en dus moest de bijl er in, tjakka!

De reactie van de gemeente is zorgvuldig en afgewogen, maar daar konden of wilden bewoners niets mee, eenmaal de boom gezien als dader van allerlei ongemak moesten ze dood. Ook het juiste argument van de gemeente dat pollen over vele kilometers door de lucht worden aangevoerd mocht niet baten. Alleen die 36 elzen kappen lost het allergie probleem dus niet op. Zelfs als alle windverstuivers in de wijde omgeving worden gekapt en verwijderd, zie boven, dan nog zit er zoveel luchtverontreiniging dat gevoelige mensen toch last van allergie kunnen hebben.

Westland
Als in mijn gemeente Westland de windverstuivers zouden worden gekapt betekent dat ca. 20.000 bomen en het grootste deel van alle bermen en graskanten. Dan wordt de gemeente van de kaalste tot megakaalste van Nederland... Een glazen woestijnlandschap is het gevolg, met alle extra gezondheidsproblemen van dien. Nee, kappen is geen oplossing, maar juist een probleem. Het zou wel goed zijn als gemeenten in woonwijken minder elzen zouden aanplanten alleen maar om straatvervuiling te voorkomen.

Pollenkalender
Een goed hulpmiddel ter voorkomen van de ergste allergie is rekening houden met de bloeitijd, helaas is dan het halve jaar wel een pollenprobleem. Daarnaast is de weersverwachting belangrijk en op Pollennieuws kan je zien of naar buiten gaan verstandig is of niet. Regen maakt de lucht al snel weer schoon, dus dat wordt juichen bij een lekker buitje van een maand of zes!

Luchtverontreiniging aanpakken
Luchtverontreiniging en ook het pollenprobleem moeten serieus worden genomen. Aan luchtverontreiniging kan wat worden gedaan, aan pollen niet. Alle windverstuivende bomen en planten omzagen leidt tot een mega kaalslag. En groen is juist essentieel in de klimaatproblematiek. Groen is de grote gezondmaker van de lucht en essentieel voor biodiversiteit en het leven op aarde.
Hoog tijd dat beleidsmakers nu eens echt aan de slag gaan met regels voor gezonde producten, schone industrie, uitlaatgasloos verkeer en dergelijke. Maar of ze dat zullen doen mag worden betwijfeld. 

Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.