Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland. Een opinie, een essay, een verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, bomen, de tuin e.d. Keuzes maken, stelling nemen, bewustwording en verantwoording. Satire en/of humor kan een rol spelen.

woensdag, december 23, 2015

Kap en herplant van bomen aan de Middel Broekweg Naaldwijk 2015



Bij de aanleg van de rotonde en een nieuwe weg voor een van de nieuwe gemeentehuizen, zijn in Naaldwijk een flink aantal bomen gekapt. Daar worden er een aantal voor terug geplant om te compenseren en de omgeving aan te kleden. Hoeveel bomen zijn er gekapt voor de aanleg van de rotonde, de aanpassing van de Middel Broekweg en de aanleg van de Laan van de Glazen stad?
We weten het niet precies maar dit is een goede schatting:

4 grote populieren op de hoek van de Pijletuineweg en ca. 10 populieren langs het parkeerterrein bij de Laan van de Glazen stad.
20 tot 30 diverse bomen langs de Middel Broekweg en waar nu de Laan van de Glazen stad ligt (de oprijlaan naar een van de nieuwe gemeentehuizen) Voorheen stond hier de school van het ISW.
Wat komt er terug?

Het ontwerpplan van het gebied geeft aan dat er 56 jonge bomen komen bij de rotonde Middel Broekweg /Laan van de Glazen stad/ Pijletuinenweg het zijn de volgende soorten:

14  Tilia tomentosa 'Brabant'
20  Magnolia kobus
  7  Carpinus betulus 'Frans Fontaine'
  1  Liriodendron tulipifera
  8  Acer davidii
  1  Ulmus Resista  ‘New Horizon’
  5  Alnus glutinosa 'Laciniata'

Daarnaast worden nog een aantal vakken met lage heestertjes beplant.
Op 23 december 2015 waren er 40 bomen geplant: Er moeten er dus nog 16 bijkomen, maar waar is nog een raadsel. Er is zeker geen sprake van voor elke gekapte boom er 2 terug planten. 

Dit is geplant:
36 bomen Laan van de Glazen stad
3 bomen op de zijvakken van de rotonde 
  1 boom Pijletuinenweg

Ter vervanging van eerder in 2015 gekapte 16 bomen langs de Middel Broekweg waren al nieuwe geplant, een deel  nu weer ter vervanging van jonge bomen die waren dood gegaan door de droogte. De vakken met heestertjes zijn ook beplant.
  
Hier zijn ook een aantal populieren gekapt.

De rotonde ligt stijf tegen de flat,
daar is 250.000 euro extra nodig voor geluidwerende maatregelen,
maar op je balkon zitten is verleden tijd.
En bomen aanplanten gaat ook niet helpen de eerste 30 jaar en dan nog!

De kleine vakjes bij de rotonde zijn netjes opgeplant.

De gemeente zegt voor elke gekapte boom er twee terug te planten...
Maar wat weet u over de waarde van bomen en deze compensatiegedachte? Wist u dit:

Een volwassen populier heeft een grote biodiverse en ecologische kracht en waarde. Om na kappen nieuw te planten zijn per gekapte oude boom ca. 700 a 1500 jonge bomen nodig. Voor een grote kastanje of eik is dat zelfs 1500 tot 2000 bomen. Het hangt af van soort boom, de status, formaat en leeftijd op dat moment. Er zouden dus om gelijk te blijven ecologisch en qua reinigende werking en zuurstofproductie, minimaal  3500 jonge bomen moeten worden aangeplant om de verloren gegane bomen bij de aanleg van de rotonde en de weg te compenseren...
4 populieren x 700 = 2800 en de overige 35 bomen x 20 = 700 maakt totaal 3500 nieuwe bomen en dat is dan zeer voorzichtig geschat. Die 56 die worden terug geplant is dus veel te weinig.

De gemeente heeft in 2014 vastgesteld op de eis van Progressief Westland dat voor elke boom er 2 nieuwe worden geplant, maar dat is dus een slecht idee en compenseert totaal niet wat verloren is gegaan. Nog los van het feit dat meestal niet met 2 wordt gecompenseerd vanwege ruimte en geldgebrek. Al zegt de gemeente dat wel te doen, bewijzen kan ze het niet. De groenvoorziening en de burgers zijn dus de grote verliezer in dit verhaal.
Laan van de Glazen Stad in Naaldwijk
de oprijlaan naar een van de nieuwe gemeentehuizen.

Samenvattend de belangrijkste voordelen van een boom:

·         Een oude eik, linde of beuk heeft ca. 600.000 blaadjes, hij haalt hiermee koolzuurgas (CO2) uit de lucht en maakt in het bladgroen, onder invloed van licht, samen met water (H2O) en voedingsstoffen dat via de wortels naar het blad gaat, glucose (suiker) (C6H12O6)  plus zuurstofgas (O2) is assimilatie of fotosynthese. De boom produceert 10 tot 12 kg glucose per dag.
·         De zuurstof die deze boom levert is genoeg om 10 mensen van te laten leven.
·         Op een warme zonnige dag  verdampt deze boom 400 tot 500 liter water.
·         De boom filtert met zijn blaadjes elke dag 36.000 lucht, maakt deze schoon en gezond. Een boom is een perfecte luchtzuiveraar en doet het gratis.
De boom is het filter van onze vervuilde maatschappij veroorzaakt door uitlaatgassen, energiecentrales, hout stoken en de industrie. Fijn stof wordt op het blad vast gehouden, vooral naaldbomen en bomen met ruw blad doen dat heel goed. Na een regenbui is de fijn stof afgespoeld. De boom kan een heleboel lucht schoon maken, elke dag weer.
De boom  haalt ook gifstoffen uit de lucht zoals elke dag 18 kg Koolstofdioxide (CO2) en verder Nox etc.
·        
Elke euro in groen gestoken levert 5 euro op en dus is groen een zeer goed verdienmodel.
·         Er zijn nog veel meer voordelen van een boom, die vertel ik een volgende keer.
·       
Kap je dus een grote boom dan moet je wel 1500 tot 2000 jonge bomen planten om direct een gelijkwaardig effect te hebben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.